Lichaamsgerichte therapie

Hoewel het zelfherstellend vermogen van je lichaam groot is, is er soms ondersteuning nodig omdat het niet lukt om het zelf op te lossen. Merk jij dat je tegen lichamelijke of emotionele blokkades aanloopt en weet je niet hoe je hiermee om moet gaan?

Een vorm van therapie die ik jou kan bieden is lichaamsgerichte therapie. Uit het hoofd, meer naar je gevoel en lichaam toe dat is de kern van mijn aanpak. Bij lichaamsgerichte therapie is het uitgangspunt dat emoties en ervaringen in je lichaam aanwezig zijn, ook als ‘het hoofd’ dat ontkent of er een ‘verhaal van maakt’.

Pijn, angst en lichamelijk ongemak

Als je last hebt van pijn, angst of andere emoties heb je daar vaak niet alleen psychisch last van, maar je lichaam kan ook signalen afgeven. Zoals niet goed slapen, stressverschijnselen, hoofd- en nekklachten. En het kan ook zijn dat je een gevoel van isolatie ervaart en somberheid of een diep gevoel er alleen voor te staan.

Je lijf geeft tekenen af om aan te geven dat er iets niet goed zit. Hoe langer je de emotionele signalen en de signalen van je lichaam negeert, hoe erger je klachten kunnen worden. Tijd om dit met lichaamsgerichte therapie aan te pakken. De lichaamsgerichte aanpak is er op gericht dat jij naar je emoties en je lichaam leert luisteren. Zodat kan worden begonnen met het verwerken en helen van de problemen die tot de lichamelijke klachten hebben geleid.

Aanpak lichaamsgerichte therapie

Op het moment dat wij elkaar voor het eerst zien, krijg je van mij alle ruimte om je verhaal te doen. Daarbij zal ik kijken naar jouw expressie, je lichaamstaal en -houding, je lichaamsspanning en je manier van contact maken en bewegen.

In het startgesprek bij Lichaamsgerichte therapie maar ook als je verder gaat in de begeleiding, kijk ik naar (en bespreken we) je:

  • Expressie (gezichtsuitdrukking, openheid/geslotenheid, rust/spanning die zichtbaar is)
  • Lichaamstaal (gespannen/ontspannen, open/gesloten)
  • Contact maken (stijl van contact maken, wanneer veilig/onveilig in contact)
  • Beweging (bewegingen die gejaagd zijn of rustig of verstard)
  • Ademhaling (hoe is je ademhaling: rustig / onrustig, diep / oppervlakkig, snel / langzaam).

Lichaamsgerichte therapie kan helpen, als je last hebt van:

  • Hoofd- en nekpijn, spierpijn
  • Chronische stress en symptomen van burn-out en (over)vermoeidheid
  • Ademhalingsproblemen zoals hyperventilatie
  • Sterke emotionele klachten als angst, boosheid en verdriet of van depressieve gevoelens, terugtrekkend gedrag en lusteloosheid.

Juist omdat emoties vaak deels onbewust zijn, kan een lichaamsgerichte aanpak helpen.

Hoe lichaamsgerichte therapie voor jou toegepast worden, laat ik je graag weten in het startgesprek.

Luisteren naar je lichaam

Voelen wat er gebeurt door aandacht te besteden aan de signalen die je lichaam afgeeft. Dat is de kracht van deze vorm van therapie. Je gaat begrijpen waarom je lijf je dingen vertelt en dat dat gebeurt zonder dat jij hierover bewust denkt. Ook als een gebeurtenis van vroeger je parten speelt, ervaart het lichaam dat in het hier en nu.

In de therapie-aanpak onderzoeken we hoe huidige ervaringen of de verstoringen uit je jeugd of jongere jaren in het lichaam in het hier-en-nu doorwerken. Zodat je er meer bewust mee om kan gaan. Meer doorvoelen, verhelderen, loslaten en daardoor je balans en lichaamsontspanning hervinden.

Maatwerk therapie

Elke persoon is anders en functioneert anders. Iedereen heeft andere levenservaringen en emotionele en lichamelijke ervaringen. Ik kijk goed naar wie jij bent en hoe ik jou zo goed mogelijk kan helpen. Benieuwd of ik jou kan helpen met de inzet van lichaamsgerichte therapie?

Contact opnemen

Kom vandaag nog met me in contact voor het inplannen van een intake bij Lichaamsgerichte therapie . Zo heb jij de eerste stap op weg naar herstel gezet en kunnen we binnenkort actief aan de slag gaan. Als het klikt en de aanpak goed bij je aansluit, kunnen we een behandeling starten die passend is voor jouw emotionele en lichamelijke ervaringen en jouw situatie.